Semoga Ustaz Ebit Lew Dan Krew Dipermudahkan Segala Urusan “K3m4lngan Semalam OTW Balik Dari Membantu Abang Sekeluarga 8 BulaTidur Dalam Kereta”

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang mem1kul. Itu ungkapan sesuai buat kehidupan seorang pengawal keselamatan, isteri dan tiga anak kecil mereka di Pulau Pinang apabila terpaksa menjalani kehidupan seharian hanya di dalam kereta.

Bagi insan bernama Ganesh Soundarajah, jika ditanya tentang di manakah tempat tinggalnya, tempat kediamannya hanyalah dalam sebuah kereta Proton Saga Aeroback yang sudah mencecah usia 20 tahun.

Kereta itu telah menjadi rumah buat dia, isteri dan tiga orang anaknya sejak lapan bulan lepas. Malah, itulah satu-satunya rumah yang dikenali oleh bayinya yang baru berusia lapan bulan.

Lelaki berusia 33 tahun itu telah menetap dalam kereta bersama isterinya, Parameswari, 32 dan anak-anaknya sejak rumah mereka di Carnavon Street terbak4r pada April lalu.

Ganesh berkata setiap hari dia akan membawa kereta Proton terpakai tersebut dengan anak dan isteri mencari tempat redvp untuk berhenti dan berteduh sementara di sesuatu lokasi di sekitar George Town dan menggunakan tandas-tandas awam untuk mandi dan sebagainya.

“Kami bergerak merata dan ke mana sahaja tempat yang mempunyai tandas awam supaya kami boleh mandi, basuh baju dan mendapatkan bekalan air bersih,

“Kadangkala, kami berhenti di sepanjang Sepoy Line, Gurney Drive, Esplanade atau di sekolah tempat saya bekerja,” katanya saat ditemubual oleh pihak The Star.

Ganesh turut menyatakan bahawa mereka telah hilang segala harta benda sewaktu kebak4ran tersebut dan hanya memiliki pakaian yang dipakai ketika kejadian serta kereta Proton Saga yang diberi oleh ibunya.

“Saya tiada pilihan lain melainkan tinggal dalam kereta ini kerana saya tidak mampu membayar deposit untuk bilik atau rumah, lebih-lebih lagi kebanyakannya meminta RM 800 hingga RM 900 sebagai wang pendahuluan.

“Saya hanya memperoleh RM1,200 sebulan dan kesemuanya dibelanjakan untuk makanan dan keperluan anak-anak saya.

“Pada waktu malam, saya parking kereta berdekatan sekolah tempat kerja saya untuk menjaga keselamatan keluarga saya,” ujarnya lagi.

Memetik laporan Free Malaysia Today, walau bagaimanapun Ganesh tidak menunjukkan sebarang harapan atas sebarang bantuan.

“Dulu, waktu rumah kami terbakar ramai yang datang untuk memberi barang makanan dan menangk4p gambar seperti kamu semua. Lepas itu, semua orang menghilangkan diri.

“Kami hanya mahukan sebuah rumah. Boleh ke sesiapa tolong kami?,” rayu Ganesh.

Anak-anak Ganesh, Girthikanesh, 6, dan Devi Shri, 3, dilihat sentiasa gembira seakan-akan tidak mengetahui tentang masalah yang dihadapi keluarga mereka.

“Saya sangat gembira bila melihat anak saya makan. Saya hanya boleh menangis bila anak saya beritahu mereka sedang lapar, tetapi tiada makanan yang boleh saya berikan kepada mereka,” akhiri Ganesh.

Ustaz Ebit Liew

Cuti Umum Krismas dari Jb terus saya ke Penang.Menangis sebak semalam masa di JB terbaca pasal Ganesh dan isteri Parameswari serta 3 anak kecil tidur 8 bulan dalam kereta jer. Sedihnya 8 bulan makan tidur dalam kereta. Mandi di tandas awam. Kerja guard malam bawa keluarga tidur dalam kereta. Rumah mereka terbakar bulan 4. Semua habis musnah. Sedihnya rasa. Saya tidur lena makan sedap, ada orang sampai tinggal dekat bonet kereta. Berpantang baru lepas bersalin hanya dalam kereta jer.Sampai jer tengok muka anak comel sangat. Ceria jer masa belikan kek makan dengan mereka.

Saya sewakan rumah cantik selesa ada 3 bilik. Saya akan bayar sewa rumah untuk sebulan sementara mereka dapat rumah PPRT. Dah 2 kali mohon semenjak rumah terbakar. Tapi jika mereka terus ingin terus disitu pun saya akan terus bayarkan dengan gembira.Saya hadiahkan Peti Ais, Mesin basuh, TV, Rice Cooker,Dapur,Kipas, katil Queen 1, Katil Single 2, Barang dapur dan duit belanja. Sayu masa nak belikan barang untuk mereka tadi.

Baik sangat pasangan ini. Tak berhenti Ganesh dan isteri cakap terima kaseh. Mereka menangis terharu. Katanya kenapa banyak sangat ustaz. Mereka suka sangat tengok rumah baru. Cantik dan selesa. Gembira dapat tengok senyuman anak-anak comel. Doakan perjalanan nak balik KL dah. Dah 4 hari di luar-ebitlew.




Trag3di Yang Tak Disangkakan, Semoga UEL and krew dipermudahkan segala urusan… Amiin

Sedih rasa. Pohon doakan 3 orang team media kami kem4lngan baru sekejap ini. Doakan selamat semuanya. Merekalah yang merakamkan untuk program Jejak Ebit Lew Astro.Tadi kami 4 kereta ke Penang membantu abang sekeluarga yang 8 bulan tidur dalam kereta. Semasa sama-sama balik ke kl. Betul-betul lorong kanan touch n go lepas tol jalan Duta. Tiba-tiba ada kereta dari kiri uturn ke kanan. Ada sign tak boleh uturn. Estima mereka cuba elak kereta uturn menyebabkan mel4ngg4r divider tengah jalan.

Sekarang saya di Hospital Gleneagles menanti ketiga-tiga team buat ct scan. Doakan semuanya baik dan selamat. Doakan Teyha,Azrin dan Ijad semuanya selamat dan baik-baik ajer. Sedih dengar mereka meng3rang sakit – ebitlew

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : FB Ebitlew

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Semoga Ustaz Ebit Lew Dan Krew Dipermudahkan Segala Urusan “K3m4lngan Semalam OTW Balik Dari Membantu Abang Sekeluarga 8 BulaTidur Dalam Kereta”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*