Mamat Nie Tulis Neelofa Mengidap Narcissistic Personality Disorder (NPD) Tapi Loffa Jawap Simple Jer

Sejak dua hari lalu tular dalam laman sosial hari ini tentang kajian dan pemerhatian yang dibuat oleh seorang pengguna Facebook bernama Putera Nur Muhammad Raihan mengenai selebriti, NeeIofa.

Lelaki terbabit mendakwa NeeIofa sebenarnya mempunyai gejala ment4l yang dipanggil narsistik atau Narcissistic Personality Disorder (NPD).

Menerusi penulisan yang dimuat naik dalam Facebook miliknya, lelaki tersebut memberitahu bahawa dia gemar membuat kajian tentang sifat psikoI0gi seseorang dan mengaku telah menjalankan berpuluh-puluh kajian tentang NeeIofa.

” Aku dah sampai pada titik pencarian kajian tentang psikoI0gi seseorang yang aku minat iaitu NeeIofa.

” Aku suka karakter NeeIofa dan siapa kenal aku, aku suka menulis tentang psikoI0gi manusia,” katanya.

Dalam kajian tersebut, lelaki terbabit memberitahu tahap NPD selebriti tersebut berada pada ‘aras tinggi’ berdasarkan beberapa kenyataan yang pernah NeeIofa berikan terhadap media.

Dalam penjelasan kajian yang dimuat naik tersebut, lelaki itu telah menggunakan beberapa contoh kontroversi yang terjadi terhadap NeeIofa sebelum ini sehinggalah kepada perkembangan terbaharu membabitkan dirinya dengan pendakwah bebas yang juga bakal suaminya, PU Riz.

” Aku tolak sekeras-kerasnya khabar angin yang bersandar daripada cakap-cakap orang walaupun nampak berasas,” jelasnya mengenai pembentangan teori berkenaan.

Walaupun hantaran yang dibuat oleh lelaki terbabit sangat panjang dan kelihatan meyakinkan, namun apa sahaja yang dijelaskan oleh lelaki tersebut hanyalah teori sahaja dan sukar untuk mengesahkannya.

Warganet kata ia f1tnah semata-mata

Malah ramai menyifatkan tulisan dengan lebih 4666 patah perkataan lelaki terbabit bukan sahaja penuh ayat mencarvt tetapi bersifat f1tnah semata-mata.

” Judge orang berlebihan siap selak semua cerita menggambarkan ia macam kisah yang real giler dan macam tinggal sebumbung dengan NeeIofa,” tulis seorang warganet.

NPD ialah keadaan seseorang yang menganggap dirinya jauh lebih penting daripada orang lain, memiliki keinginan yang tinggi untuk dipuji atau dibanggakan dan memiliki sifat empati yang rendah terhadap orang lain.

Sementara itu, pengurus NeeIofa, Shawn Amer ketika dihubungi Kosmo! untuk mendapatkan kenyataan berhubung perkara tersebut memaklumkan bahawa selebriti itu sama sekali enggan melayan isu remeh berkenaan.

Respon padu dan bersahaja dari NeeIofa

Sementara itu, menerusi semakan di Twitter milik NeeIofa, selebriti berasal dari Pasir Mas Kelantan itu dilihat memuatnaik satu ‘Twit’ dipercayai merujuk kepada penulis lelaki terbabit.

” Banyak masa terluang eh,” tulis NeeIofa disusuli emoji ketawa dan emoji hairan.

Twit NeeIofa itu mendapat lebih 13.9k tanda suka dan 1.8k ‘retweets’.

Segelintir warganet turut percaya ‘Twit’ NeeIofa itu adalah sebagai reaksi kepada penulisan lelaki tersebut yang mereka sifatkan sebagai f1tnah semata-mata.

Selain itu terdapat beberapa warganet berkongsi tangkap layar dan menasihati NeeIofa agar mengambil tindakan undang-undang terhadap lelaki terbabit.

” Lofa please ambil tindakan undang-undang. This is too much (ini dah melampau sangat). Menf1tnah dan menghasut.” tulis Aidil

” Kalau penulisan ni akan membuatkan dia kena s4man dengan pihak NeeIofa, sediakan jelah wang 1 juta atau lebih atau diisytihar bankrup…” tulis Nurwati

Dakwa Neelofa Miliki Gangguan Personaliti Narsistik, Teori Lelaki Ini Jadi Bualan Netizen

Sejak hujung minggu lalu, kisah perhubungan pengacara terkenal Neelofa bersama pasangannnya PU Riz merupakan antara yang hangat dibincangkan di media sosial dan menjadi tumpuan para netizen seluruh negara.

Walaupun hampir ditenggelamkan oleh respon Jabatan Kerja Raya (JKR) terhadap kemalangan berbasikal yang dialami Khairy Jamaluddin, namun ia kembali menjadi perhatian dengan kenyataan Neelofa dan juga beberapa perkongsian lain seperti dakwaan teori personaliti beliau oleh netizen.

Netizen berkenaan yang dikenali sebagai Putera Nor Muhammad Raihan dalam hantarannya sebelum ini (yang kini tidak berjaya ditemui kami) menjelaskan teori berkenaan hadir menerusi pemerhatiannya selama ini.

Untuk rekod, beliau dalam hantaran berkenaan menjelaskan sangat meminati karakter Neelofa, suka menulis berkaitan psikologi manusia dan telah menulis ‘berpuluh’ penulisan mengenai artis wanita berkenaan.

“Tapi bila lama-lama aku selam, dia ni ada gangguan yang sangat sinonim dengan Narsistic Personality Disorder (gangguan personaliti narsistik),” katanya seperti dipetik.


ANTARA TANGKAP LAYAR TEORI BERKENAAN YANG MUNCUL DI MEDIA SOSIAL.

Buat anda yang tertanya bagaimana kami boleh membaca teori ini, ianya telah dikongsikan kembali di Twitter dan turut dimuatkan di portal KoolFM.

Menggunakan contoh kontroversi-kontroversi yang melanda artis berkenaan sebelum ini sehinggalah kepada perkembangan terbaru perhubungannya dengan PU Riz, individu berkenaan membuat penjelasan panjang lebar mengenai gangguan tersebut.

“Dan landasan aku cuma berpandu kepada petikan-petikan kenyataan dia (Neelofa) sendiri bagitahu dekat media.

“Aku tolak sekeras-kerasnya apa jenis khabar angin yang bersandar daripada cakap-cakap orang walaupun ia nampak berasas,” jelasnya mengenai pembentangan teori berkenaan.

Buat anda yang masih membaca dan tertanya-tanya apakah itu gangguan personaliti narsistik, akaun Facebook Public Health Malaysia dalam hantaran di akaun mereka pada semalam ada menjelaskan mengenai gangguan berkenaan.

Menurut mereka, ianya adalah salah satu daripada beberapa jenis gangguan personaliti dan merujuk kepada keadaan mental di mana seseorang itu mempunyai rasa pentingnya kepentingan mereka sendiri serta keperluan mendalam untuk perhatian dan kekaguman yang berlebihan.

Walaupun ianya panjang dan mungkin kelihatan meyakinkan namun apa sahaja yang dijelaskan dalam hantaran oleh lelaki tersebut hanyalah teori sahaja dan sukar untuk mengesahkannya. Terutama buat para netizen yang tidak mempunyai sebarang pengetahuan mengenai isu berkenaan.

Bagaimanapun sehingga artikel ini ditulis, tangkap layar hantaran berkenaan menerusi satu perkongsian di Twitter telah mendapat hampir 5,000 retweet (perkongsian kembali).

Tetapi seperti kami katakan di awal tadi, teori berkenaan hanyalah merupakan perkongsian yang dibuat berdasarkan pemerhatian netizen selama ini. Sejauh mana kebenaran dakwaan dan teori berkenaan, ianya tidak dapat dipastikan.

 

Apa Pendapat Anda?

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Mamat Nie Tulis Neelofa Mengidap Narcissistic Personality Disorder (NPD) Tapi Loffa Jawap Simple Jer"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*