[Video] Ibu Angkat Mnyesal Tak Pert4hankan Hak Jaga Amir Akhirnya Jumpa Amir Kembang Dalam Tong Biru

KALAU sudah bergelar ibu, perasaan sayang terhadap anak kandung, anak tiri mahupun anak angkat seolah-olah tiada bezanya.

Bagi wanita ini, kenyataan yang harus diterima apabila terpaksa berpisah dengan anak angkat terlalu perit untuk diungkapkan. Apatah lagi anak angkat tersebut dipelihara sejak bayi lagi sehingga usianya hampir menjangkau enam tahun.

Tiada daya upayanya untuk menghalang hak mutlak ibu kandung kepada kanak-kanak tersebut yang akhirnya mengambil semula anak lelakinya itu.

Namun, amat menyayat hati  selepas  3 bulan anak di serahkan kepada ibu kandung di beritakan anak itu m4.ti di der4 oleh ibu sendiri.

Keluarga Norlida menatang Amir bagai minyak yang penuh.

Norlida Abu Hassan berasa terkilan dan meluahkan kekesalan tidak mempertahankan hak anak itu dari di serahkan kepada ibunya.

“Saya rasa menyesal kerasa saya sepatutnya mempertahankan (hak untuk terus menjaga arwah) , saya juga faham perasaan ibu kandung yang rindukan arwah ..”

Norlida turut berkata sewaktu mengambil arwah, tiada membuat apa-apa perjanjian dan kami menerima seadanya dan merasanya arwah membawa sinar buat keluarganya.

Video

Menyingkap kembali bagaimana Amir berada di bawah jagaannya, menurut Norlida, dia hanya menghulurkan pertolongan kerana ketika itu ibu kandung kanak-kanak tersebut sedang menyambung pengajian dan masih belum stabil dari segi kewangan.

“Di sini, dia ditimang dengan penuh kasih sayang sebab dia adalah ‘adik bongsu’. Manakala anak-anak saya yang lain dah besar semuanya, yang paling bongsu pun 17 tahun. Abang-abang dan kakak-kakaknya layan dia dengan penuh kasih sayang,” kata wanita berusia 50 tahun ini.

“Ibunya adalah rakan kolej anak saya. Anak saya selalu bercerita dia simpati dengan kakak seniornya yang terpaksa jaga baby dalam masa yang sama bekerja dan belajar.

“Memang saling tak mengenali pun, tapi saya turut simpati bila dengar cerita anak. Kemudian saya tawarkan pertolongan untuk jaga bayinya itu. Saya dengan berbesar hati terima bayi tersebut seperti anak sendiri.

“Kepada ibunya, saya katakan usah bimbang… belajar dan selesaikan urusannya dulu, hal perbelanjaan susu, lampin pakai buang jangan difikirkan. Ada la rezeki Amir ni nanti.

Anak-anak kandung Norlida melayan Amir seperti adik bongsu mereka.

“Hari demi hari hinggalah menjangkau usia Amir enam tahun, kemudian ibunya serius suarakan hasrat nak ambil Amir semula. Pada tanggal 13 Oktober lalu, ibu kandung Amir datang menjemputnya di rumah kami di Rawang, Selangor untuk dibawa pulang ke Melaka,” cerita ibu kepada lima cahaya mata ini.

Namun kata Norlida, dia sedikit terkilan kerana tidak berpeluang untuk menyambut hari jadi Amir yang jatuh pada Disember akan datang.

“Amir nak sangat kereta mainan remote control tapi tak sempat nak beli sebab semua terlalu pantas. Pada mulanya nak awalkan sikit sambut hari jadi dia sebelum hujung Oktober ini, namun apakan daya.

“Saya selalu berhubung sama ada dengan ibu dan bapa tirinya untuk mengetahui perkembangan Amir. Rindu tak usah cakap. Saya tak boleh lihat baju sekolahnya, gambar ataupun video. Cepat luruh air mata.

Norlida tidak mampu melihat gambar atau barangan milik Amir kerana mudah tersentuh.

“Sepanjang besarkan Amir, saya sentiasa terbuka dan terangkan mengenai ibu kandungnya. Tak pernah pun terniat untuk rebut Amir sebab saya memang sedar akan hakikatnya. Saya anggap apa yang dilakukan untuk Amir adalah jambatan syurga untuk saya,” katanya.

Memahami situasi yang dihadapi kebanyakan keluarga angkat yang turut melalui situasi sama sepertinya, Norlida turut menitipkan nasihat kepada mereka yang berkenaan agar belajar untuk reda.

“Bagi mereka yang memelihara anak angkat, kena bersedia kerana anak tersebut memang bukan anak kandung kita. Kena faham hakikat tersebut. Lapangkan hati dan tanamkan dalam jiwa bahawa kita sedang menjaga rahmat Allah,” akhirinya.

Video kenangan Arwah ketika masih kecil

sumber : mstar/ fb Tuhfah Nazihah Tarmidi

“Dia berkahwin lelaki tua, family tak suka..”- Individu Kongsi Cerita Mengenali Ibu Kandung Arwah Amir,

Tular seorang individu membuat satu hantaran di laman FB menceritakan kisah beliau mengenali  Zuraida Atan iaitu ibu kandung atau svsp3k dalam k3s kemtian adik Amir.

Imbau – 2017
Aku dalam perjalanan ke ofic, di Rumah Media MITC. Awal pagi itu mataku tertancap pada seorang wanita muda dengan sebelah tangan memangku bayi dalam dukungan, seorang anak kecil dalam usia 2 tahun merangkul erat badan wanita muda itu, dan sebelah tangan lagi memegang handle motor buruk yang begitu nazak kondisinya.
“Jika berlaku apa2, hish, ” hati berbisik.
“Aku pandu kereta, menyusuri wanita tadi. Aku hon dan berhenti. Dia juga berhenti. Aku meluru keluar kereta dan bertanya.
“Adik nak ke mana ni?
Ni bawa anak2 mcm ni bahaya.”
“Saya nak ke bangunan WAY. Ada kursus.
“Kenapa bawa anak naik motor mcm ni. Bahaya,” sekali lagi aku sergah.
“Tak de orang jaga kak. Saya nak join kursus tu. Ni peluang saya untuk belajar dan tambah income. Saya tak kerja kak.
“Nama apa?
“Zura. Zuraida, ” dia jawab
“Tinggalkan motor dekat McD tu, naik kereta akak hantar ke bangunan WAY tu,” aku memberi usul.
Dia park motor di McD MITC. Kemudian aku hantar ke WAY yang jaraknya dalam 5 minit.
“Zura tak de keluarga ke, tolong jagakan anak” tanyaku.
“Adik beradik ramai kak. Duduk pun merata2. Tapi saya malu nak minta tolong dengan family, mereka macam tak suka saya,” jawabnya.
“Kenapa pulak?“Dulu masa saya belajar di KYM saya ada kenal dengan seorang lelaki ni. Agak tua, jauh beza usia, macam pangkat bapak2. Tapi dah jodoh, kami kahwin. Anak2 suami lagi tua daripada saya. Mereka memang tak suka saya. Keluarga saya pun, ada yang tak suka perkahwinan saya. Kami ada dua anak. Lepas tu kami cerai. Sorang anak, saya bagi orang, keluarga angkat jaga “cerita si Zura.

May be an image of 5 people, people sitting, headscarf, rose and indoor
Aku ralit pandang bayi di pangkuannya, dan dia langsung bersuara.
“Lepas tu saya kahwin lain kak. Suami sekarang muda juga la. Tapi dia pun kewangan sederhana je. Dulu kerja maintenance di MITC hotel, tapi dah berhenti, gaji sikit, ni baru tiga minggu pergi kerja Singapore. Gaji sana tinggi, ceritanya lagi.

“Dah sampai WAY ni. Pergi dulu kursus tu, dah habis nanti call akak. Akak ambil ” ujarku.
“Eh anak tak kacau ke masa kursus ni. Kalau tak boleh jaga biar akak jagakan. Dah habis nanti akak ambil awak kat sini “
“Tak pe kak, ok ni. Dia tak banyak ragam sebenarnya”.
Lepas hantar dia ke WAY, aku balik ofic siapkan kerja2 yang tertangguh. Tengah hari selepas jam 2 seingatnya, si Zura tu call.

“Akak saya dah habis ni. Akak boleh ambil saya ke?”dia minta kepastian.
“Boleh. Tunggu situ. Nanti akak sampai. Dekat je ni, “beritahuku.
Sampai WAY, si Zura dah tunggu di bawah. Aku terus bukakan pintu kereta, dia dan anak2 masuk.
“Dah makan?
“Belum,” jawabnya pantas. Lapar barangkali.

“Jom kita makan dulu. Nanti baru akak hantar awak ambil motor. Anak2 naik kereta, akak hantar sampai rumah.
Aku terus bawa tiga beranak ni makan di Restoran Bung di Taman Tasik. Berselera sungguh. Sambil makan kami bersembang lagi.
“Kenapa pergi kursus kosmetik tu.
“Saya minat beauty kak. Kalau ada rezeki nak kerja di saloon ke. Tak pun nak buat dropship.”
Panjang lagi dia bercerita kisah hidup. Lebih banyak sedih daripada gembira. Konklusinya, dia tertek4n. S3ngasara bergand4. D3pre$sion maha dasyat. Kasihan… muda, cantik, tapi diduga berbagai penderitaan.

Selepas makan aku hantar dia ke McD, ambil motor. Anak2 dalam kereta. Aku mengekori dia dari belakang. Bawaannya sangat perlahan. Perlahan yang merbahaya. Jauh juga. Dari Krubong ke MITC pagi tadi dengan mempertaruhkan dua anak. Kalau apa2 terjadi di tengah jalan. Oh seram.

“Akak terima kasih banyak, tak terbalas jasa dan budi baik akak. Sepanjang jalan dari Krubong ke MITC tu tak de seorang pun yang berhenti nak bantu saya. Tapi Allah hadirkan akak untuk saya pagi ni. Terima kasih kak,” dia mencium tanganku. Terus peluk sambil menangis. Aku turut sebak.

“Tak apa la Zura. Itu yg termampu akak bantu. Akak risaukan anak2 tu. Lain kali jgn buat mcm tu lagi. Jika ada kerja tak de orang nak jaga anak bagi tau. Boleh tinggalkan sekejap di rumah akak. Anak2 akak pun ada boleh tolong layan anak2 Zura. Ok akak nak balik ofic semula ni. Masih byk kerja. Zura take care. Apa2 call akak ye,” balasku sambil memegang tangannya. Air mata bertakung. Entah apa lagi deritanya ketika itu yang tidak terluah.

Sejak itu kami berhubung.
Sesekali dia hantar gambar dan berita.
“Akak, baby dah besar.”
“Akak, ada kerja kosong tak.”
Akak, saya str3ss.”
Akak, apa nak buat ni.”
Akak, boleh bantu saya.”
Zura!
Kenapa begini?😭
Kenapa buat Amir macam tu 😭

May be an image of 2 people and headscarf

 

‘Mangs4 sering bersendirian, termenung’ – Jiran

Jiran kanak-kanak yang meningg4l duni4 disy4ki did3r4 di Taman Krubong Jaya, di sini mendakwa budak lelaki itu sering kelihatan bersendirian dan kerap termenung.

Jiran yang berusia 47 tahun itu berkata, anaknya juga pernah mengambil gambar arwah termenung di sebalik jeriji besi di hadapan rumahnya.

May be an image of one or more people and text that says 'gambar amir dari jiran sebelah rumah dia, gambar beberapa hari lepas.. apa korang rasakan dari gambar ni??? allahh'

May be an image of child

“Apabila anak saya melambai ke arahnya dan ajak bersembang, dia tidak membalas dan segera masuk ke dalam rumah.

“Dengan ibu bapanya juga kami jarang bersembang,” katanya ketika ditemui, hari ini.

 

Keadaan rumah yang didiami mangsa bersama ibu kandung dan bapa tirinya. FOTO Amir Mamat

Keadaan rumah yang didiami mangs4 bersama ibu kandung dan bapa tirinya. FOTO Amir Mamat

 

Seorang lagi jiran berusia 43 tahun pula mendakwa sempat bertanya petugas kesihatan yang hadir di kediaman berkenaan mengenai penemuan may4t mangs4.

Dakwanya, petugas berkenaan memaklumkan kanak-kanak malang itu berkemungkinan sudah lama meningg4l duni4

Menurutnya, dia sering mendengar bunyi tangisan budak di rumah mangs4 namun tidak mengambil serius kerana menganggapnya biasa bagi keluarga yang mempunyai kanak-kanak.

sumber: Fb aflieza.arshad / hmetro / trending network

Tular Ibu K4ndung Der4 Anak, Akhirnya Tindakan Di Ambil Kepada Pasangan Suami Isteri

AYER KEROH 30 Jan. – Pasangan suami isteri direm4n tujuh hari sehingga 5 Februari depan bagi membantu siasatan k3s kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun yang disyaki dider.4 hingga ma.vt di sebuah rumah di Taman Krubong Jaya, di sini, petang semalam.

Perintah rem4n terhadap susp.3k dikeluarkan oleh Penolong Pendaftar Mahkamah Ayer Keroh, Mohd Anuar Ostadi sebentar tadi selepas dipohon p0lis mengikut Seksyen 117 Kanvn Acara Jen4yah.

Ia bagi membolehkan pihak polis menjalankan siasat4n k3s itu mengikut S3ksyen 302 Kanvn Kes3ksaan.

Terdahulu, susp3k berusia 38 tahun dan 32 tahun yang juga bapa tiri dan ibu kandung kanak-kanak itu dibawa ke Mahk4mah Ayer Keroh pada jam 9.20 pagi selepas ditah4n di rumahnya di Taman Krubong Jaya, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang itu, mangs4, Zubaidi Amir Qusyairi Abdul Malek ditemukan lem4s dalam tong air di rumah berkenaan dengan terdapat beberapa kesan keceder4an di beberapa bahagian bad4n.

Ketua Jabatan Siasata4n Jen4y4h (JSJ) negeri, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman dilapor berkata, Bilik Gerakan Melaka Tengah menerima maklumat dari seorang lelaki berusia 38 tahun mend4kwa anak tirinya lem4s dalam tong air di rumahnya.

Menurutnya, hasil pemeriksaan fizikal terhadap may4t mangs4 bagaimanapun menemui kes4n leba4m dan keceder4an di beberapa anggota b4dan, sebelum may4t kanak-kanak itu dibawa ke Jabatan Forensik, Hospital Melaka untuk bed4h si4sat bagi mengetahui punca kemati4n.

Untuk rekod, kisah kanak-kanak malang itu sebelum ini pernah tular Oktober tahun lalu apabila ibu angkat yang menjaganya sejak bayi terpaksa memulangkan Zubaidi Amir kepada ibu kandungnya.

Kisah itu dikongsikan menerusi satu klip video di Facebook yang menunjukkan ibu angkat dan keluarganya menangis teresak-es4k ketika mendakap kanak-kanak terbabit sebelum diserahkan kepada ibu kandungnya.

Manja bersama ibu angkatnya

May be an image of 2 people and people sitting

 

sumber : bharian

 

Apa Pendapat Anda?

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*