KRT Tempatan Viral

Hantar Ibu Ke Rumah Orang Tva Satu Hari Ibu Panggil Dan Ini Yang Dipinta Sebelum Ajalnya

Besarnya pengorbanan seorang ibu daripada mengandung sehingga melahirkan kita,

Tetapi masih ada juga anak-anak yang sanggup menghantar ibu-bapa mereka ke rumah penjagaan orang tua dengan alasan tidak sempat menguruskan mereka dan mereka tidak akan sunyi jika berada di sana.

Seorang ibu boleh menjaga sembilan anak, tapi sembilan anak belum tentu boleh menjaga seorang ibu. Tulisan yang dikongsikan ini benar-benar menyentuh hati kami.

Ayuh ambil iktibar daripada kisah ini, mudah-mudahkan sentiasa tersemat dalam jiwa kita semua bahawa ibu adalah segalanya. Permintaan Terakhir Emak…

Setelah ayahnya meninggal dunia, seorang anak telah menghantar emaknya ke rumah orang tua. Atas kesibukan bekerja dia menziarahi emaknya dari satu waktu ke waktu yang lain mengikut waktu senggangnya.

Pada satu hari dia menerima panggilan dari pusat jagaan orang tua berkenaan memaklumkan ibunya dalam keadaan tenat. Dengan pantas dia datang untuk berada di samping emaknya pada saat terakhir itu.

Dia bertanya kepada emaknya. “Apakah yang emak ingin saya lakukan untuk mak? Cakaplah, saya akan lakukan apa saja.” Dah Biasa Tidur Berpanas Tanpa Kipas, Perut Lapar,

Emaknya menjawab, “aku mahu kamu sumbangkan kipas angin untuk pusat jagaan ini, kerana tidak punya kipas angin. Letakkan juga peti sejuk, tukang masak dan makanan kerana sering kali aku tertidur dalam keadaan lapar tidak makan.”

“Mak… kenapa pada saat seperti ini baru mak pesankan perkara ini?’ Anak itu bertanya kembali. Emaknya memberi alasan, “tidak apa anakku, mak dah boleh menyesuaikan diri dengan kehidupan panas tanpa kipas dan tidur dengan perut lapar.”

“Habis tu?” “Cuma mak bimbang nanti saat anak-anak kamu menghantar kamu ke sini, kamu tidak dapat menyesuaikan diri di sini.”

Tulisan ini bukan cerita asal saya. Cuma saya edit dan olah sedikit. Semoga bermanfaat untuk kita. Bacalah dengan hati yang lembut supaya dapat melunturkan keras ego kita. Bila kali akhir menelefon mak dan abah?

Semoga bermanfaat untuk semua yang kasih pada ayah dan bonda.

Sumber : Facebook

RISAU Tak Dapat Keluarkan Baki Duit RM13 Di ATM, Setelah Ditanya Inilah Jawapan Auntie Yang Buat Ramai SEBAK !!! Sedih Mendengarnya

Tadi saya pergi MAYBANK. Beratur belakang sorang Auntie nie.

Dari belakang intai dia keluarkn duit. Tengok ada baki RM13 sahaja. Dia nak keluarkan RM10 tak boleh sebab “insufficient balance”. Ada orang call dia macam minta duit kasi bankin cepat-cepat macam ada kecemasan. Saya perhati dari belakang!

Mukanya dah risau dan dia beratur dekat “deposit Machine”. Saya duk belakang dia dan tanya “Auntie.. Auntie mau kasi itu wang sama siapa? Sama anak belajar ka?” Auntie jawab “tidak.. Mau kasi sama anak kerja dekat pineng tak cukup wang mau makan!”.

Sedih bila renung…auntie yang umur 60-an lebih masih mau pikir lagi kasi anak makan. Dunia macam sudah terbalik, seorang mak kasi makan dia punya anak lagi walaupun anak sudah besar oo… Saya tanya ” auntie sudah makan?

Takpa auntie simpan ini wang saya belanja auntie makan”. Dia menangis bila saya cakap itu macam. Saya pun sedih rupanya ramai lagi orang susah dari saya.. Saya tak sanggup tengok orang susah sebab saya pernah susah!
.
Borak² dengan auntie then kasi dia saya punye bisnes card. Takpa auntie apa² boleh call saya.. Ada business untuk dikongsikan. Saya pun tak mau senang sorang². “Ok thanks ya adik”. Ok sama2 autie!

ps: “Ingat wahai anak-anak!
– Ingat, bila anak minta duit dgn mak/ayah, wlwpn mereka takda duit mereka tetap kata ada! Mungkin diorang pinjam dgn jiran sebelah gara2 nk bagi duit kat anak!

– Ingat, Kalau kita tak boleh bagi mereka duit, jangan minta darinya. Cukuplah mereka dah besarkan kita dgn ilmu blh Cari duit sdiri.

– Ingat, mak/Ayah tidak perlukan duit korang sebenarnya. Dia perlukan perhatian balik jenguk dia kat kampung sudah memadai. Kalau busy call pun ok. Sejuk hati diorang dgr khabar. Jgn nk duit Baru sibuk call.

– Ingat, busy memanjang site meeting sana sini, appoinment bisnes siang malam akhirnya duit pun tak pernah cukup. TIBA masa utk korang balik rumah pandang muka mereka.

– Ingat, pandang Muka mereka, rezeki mudah masuk! In sha Allah..

Ya.. Boleh SHARE cerita ini, biar semua org baca cerita sebenar… Kasi anak2 faham keadaan mak/ayah mereka. Jgn susah kn mereka lagi… Mereka dah tua.

KITA HIDUP TIDAK MENGHARAPKAN BALASAN BERUPA HARTA, HANYA DOAKAN SY MURAH REZEKI DAN DIBERI KESIHATAN YG BAIK.

Kredit:-Muhaimin A. Ghani

Apa Pendapat Anda?

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *