Lelaki Ditahan Slps Lapor kpd PoIis Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine

Seorang lelaki menemukan wang  bernilai RM405,203 yang dijumpai di bawah sebuah peti ais lama yang dibeli atas talian (online).

 

Menurut laporan agensi MBC News, lelaki itu menjumpai kira-kira 2,200 keping wang kertas ketika sedang membersihkan peti ais tersebut.

 

Namun, dia lantas terus pergi ke balai polis untuk membuat laporan pada 6 Ogos lalu.

 

Polis telah memulakan siasatan untuk menentukan sumber wang itu dan buat sementara waktu kesemua wang itu disimpan oleh pihak berkuasa.

 

Rata-rata Netizen Bangkang Kenapa Duit itu Dipulangkan

“Omg! Pls la…beli online kot…tu awk punya la tu…kenapaaaa? Kenapaaaaaa? Geram plak aku jujur x btempat ni…piang nya lahai.” – Izati

“Aduhh knpe ko bagi polis .sah2 polis tu yg amek KOT . Ko ni pon .da terang2 rezeki tuu.kesian.

Awak terlalu jujur dlm keadaan .baiklah hahaha .Rapi awak akan dpt ganjarannye nanti insyallah .allah itu melihat” – Ruhaya

“Ish²… ini mesti jarang tengok movie kannn… tak tahu kegunaan duit rezeki terpijak… mohon suruh dia tonton cite jutawan fakir cukup la…. Hmmm kbye.” – Azlan

Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis

“Betul bang kena amanah..duit tu bkn hak milk kita.tuan dia pun tercari2 tu.biar org kata setiap yg jumpa bkn hak milk kita Allah nk uji kita tu.” – Shanti

“Bagus tips. Bile perompak masuk rumah mungkin diorang pon tak expect duit dlm tu. Nak2 plak simpan dlm tupperware aiskrim letak kat freezer. Diorang ingt ikan temenung dlm tu.” – Razak

“Dh beli peti kn?? Maksudnye beli smua la..apa2 yg ada dalam tu..huhu..mcm bundle la…Bli ketul.pecah ketul jumpa duit.nk serah polis jugk ke duit tu?” – Salman

“Dia lebih kurg la akak yg jumpe makcik hilang duit rm1000 tu..sebab kesian dia share la duit rm1000 yg dia jmpe kt makcik tu…kongsi rezeki katanya” – Linda

Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis

“Ok la.. Dlm tempoh 6 bulan klu xder yg tuntut dpt balik kat org yg jumpa tp tolak cukai jer, klu ada yg menuntut, owner kena bg pampasan 5-20% kat org yg jumpa.

Klu duit tu ada kaitan dgn jenayah dpt kat kerajaan. Win win situation juga la kan.. Undang2 Singapore.” – Madir

Pembeli dan Penjual Ditahan Bantu Siasatan

Penjual dan penghantar peti ais itu turut ditahan untuk memberi memberi kenyataan bagi membantu siasatan.

Seorang pegawai polis, bercakap kepada MBC News, menyifatkan kes tersebut tidak masuk akal kerana melibatkan satu jumlah wang yang besar.

Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis

Undang-undang memberi hibah kepada penjumpa

Dalam pada itu, agensi portal Allkpop pula melaporkan bahawa Akta Hilang dan Jumpa negara itu mewajibkan wang itu diberikan kepada orang yang menemuinya sekiranya pemilik itu tidak muncul dalam tempoh enam bulan.

Walau bagaimanapun, pihak yang memperolehi mesti membayar 22 peratus cukai daripada jumlah wang berkenaan.

Gempar! Jmpa Duit RM405,000 Dlm Peti Ais yg DibeIi OnIine, Laki ini Ditahan Slps Lapor kpd PoIis

Sekiranya pemilik wang dapat dikesan, pihak yang menjumpainya akan diberi pampasan antara lima hingga 20 peratus.

Namun, sekiranya wang tersebut didakwa mempunyai kaitan dengan jenayah, wang tersebut akan diserahkan kepada dana negara.

Sumber: detikfinance, allkpop, Ohbulan

Apa Pendapat Anda?

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*