Individu Dedah Kenapa Ramai Serik Buat K0rban Dengan Masjid “Kroni’ bolot perut, tulang lembu…”

DI sebalik kemeriahan sambutan Hari Raya Aidiladha, seorang pelayar Twitter berkongsi kisah kurang enak mengenai ibadah korban yang dijalankan di negara ini.

Menerusi satu ciapan yang dibuat pada Isnin pagi, lelaki dikenali sebagai Khairul Azri mendakwa wujud kes agihan daging korban yang dibuat secara tidak adil.

“Nak tahu susah ke tidak pegang amanah ni, boleh jemput turun aktiviti time korban, scene sorok ekor lembu masuk dalam plastik, berebut kepala lembu, tulang gearbox letak tepi, timbang lebihkan Ahli Jawatan Kuasa (baca kroni) tu benda biasa.

Umat Islam di Malaysia menyambut Hari Raya Aidiladha pada 10 Julai 2022. (Gambar Hiasan)

“And biasa yang buat macam ni biasanya tak masuk korban pun. Yang lagi mendukacitakan last-last orang yang targeted untuk benefit dari ibadah dapat yang baki, tetel, lemak, urat, bukan daging pun.

“Dahlah orang korban masjid kariah sikit, sebab semua tumpu luar negara,” tulisnya sehingga meraih lebih 2,200 ulang kicau (retweet).

Dalam tempoh singkat, ciapan lelaki berkenaan turut dihujani dengan pelbagai komen netizen, termasuklah yang mendakwa berdepan pengalaman serupa pada tahun ini.

“Apa aku nampak semalam, masing-masing berebut bahagian perut. Sampai aku boleh gelar tamak. Sebab tempat aku ada 17 ekor lembu korban, seorang bolot sampai empat ke lima perut lembu.

“Semalam ada pertelingkahan ya kat kampung aku. Orang yang buat ibadah korban tak dapat lagi bahagian mereka, AJK dah bahagikan daging kat pemotong daging dulu.

“Betul semalam ada yang bawa lari kaki lembu,” tulis beberapa netizen.

“Nak tahu susah ke tidak pegang amanah ni, boleh jemput turun aktiviti time korban.”

Khairul Azri 

Selain itu, beberapa netizen berkata mereka serik untuk melakukan ibadah korban yang diselia pihak masjid atau surau.

“Agree! Disebabkan itulah aku and family kalau nak buat korban, tumbangkan dekat rumah sendiri. Tak masuk yang masjid punya or letak masjid.

“Malam kelmarin lepas takbir, ketua korban taman aku dah warning awal-awal pasal isu ni. Siap pesan, nawaitu korban dan sedekah kena ikhlas dari hati, bukan niat ikut perut tekak sendiri.

Ada dalam kalangan netizen menolak untuk melakukan ibadah korban dengan pihak masjid. (Gambar Hiasan)

“So true! Belum masuk bab bagi pandangan sinis pada volunteers yang jarang-jarang datang surau atau masjid. Macamlah dia regular datang surau dan masjid tu dijanjikan syurga tanpa hisab dah!

“Kakaka betul. Kampung aku tahun ni penduduk serik dah buat korban dengan masjid. Masing-masing yang mampu buat sendiri dan agih sendiri.

“Betul sangat. Saya prefer buat korban sendiri dari join surau. Puas hati,” tulis beberapa netizen lagi.

Untuk rekod, umat Islam di Malaysia meraikan Aidiladha pada Ahad, 10 Julai 2022.

kredit: mstar

Pengertian Qurban Secara Lengkap

Setiap tanggal 10 Dzul Hijjah, semua umat Islam yang tidak melaksanakan haji merayakan hari raya Idul Adha. Pada hari itu, umat Islam sangat disunnahkan untuk berqurban dimana mereka menyembelih hewan qurban untuk kemudian dibagi-bagikan kepada seluruh umat Islam di suatu daerah. Lalu apakah sebenarnya Qurban itu? Dibawah ini akan dijelaskan secara lengkap.

Qurban berasal dari bahasa Arab, “Qurban” yang berarti dekat (قربان). Kurban dalam Islam juga disebut dengan al-udhhiyyah dan adh-dhahiyyah yang berarti binatang sembelihan, seperti unta, sapi (kerbau), dan kambing yang disembelih pada hari raya Idul Adha dan hari-hari tasyriq sebagai bentuk taqarrub atau mendekatkan diri kepada Allah.

 

Hukum Berkurban

Ibadah kurban hukumnya sunnah muakkadah (sunnah yang sangat dianjurkan). Bagi orang yang mampu melakukannya lalu ia meninggalkan hal itu, maka ia dihukumi makruh. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim bahwa Nabi saw pernah berkurban dengan dua kambing kibasy yang sama-sama berwarna putih kehitam-hitaman dan bertanduk. Beliau sendiri yang menyembelih kurban tersebut, dan membacakan nama Allah serta bertakbir (waktu memotongnya).

Dari Ummu Salamah ra, Nabi saw bersabda, “Dan jika kalian telah melihat hilal (tanggal) masuknya bulan Dzul Hijjah, dan salah seorang di antara kamu ingin berkurban, maka hendaklah ia membiarkan rambut dan kukunya.” HR Muslim

Arti sabda Nabi saw, ” ingin berkorban” adalah dalil bahwa ibadah kurban ini sunnah, bukan wajib.

Diriwayatkan dari Abu Bakar dan Umar ra bahwa mereka berdua belum pernah melakukan kurban untuk keluarga mereka berdua, lantaran keduanya takut jika perihal kurban itu dianggap wajib.

 

Hikmah Kurban

Ibadah kurban disyariatkan Allah untuk mengenang Sejarah Idul Adha sendiri yang dialami oleh Nabi Ibrahim as dan sebagai suatu upaya untuk memberikan kemudahan pada hari Id, sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah saw, “Hari-hari itu tidak lain adalah hari-hari untuk makan dan minum serta berdzikir kepada Allah Azza wa Jalla.”
Syarat-syarat Qurban

Binatang yang Diperbolehkan untuk Kurban
Binatang yang boleh untuk kurban adalah onta, sapi (kerbau) dan kambing. Untuk selain yang tiga jenis ini tidak diperbolehkan. Allah SWT berfirman, “supaya mereka menyebut nama Allah terhadap binatang ternak yang telah dianugerahkan Allah kepada mereka.” (Al-Hajj: 34).

Dan dianggap memadai berkurban dengan domba yang berumur setengah tahun, kambing jawa yang berumur satu tahun, sapi yang berumur dua tahun, dan unta yang berumur lima tahun, baik itu jantan atau betina. Hal ini sesuai dengan hadis-hadis di bawah ini:

Dari Abu Hurairah ra berkata, aku pernah mendengar Rasulullah saw bersabda, “Binatang kurban yang paling bagus adalah kambing yang jadza’ (powel/berumur satu tahun).” (HR Ahmad dan Tirmidzi).

Dari Uqbah bin Amir ra, aku berkata, wahai Rasulullah saw, aku mempunyai jadza’, Rasulullah saw menjawab, “Berkurbanlah dengannya.” (HR Bukhari dan Muslim).

Dari Jabir ra, Rasulullah saw bersabda, “Janganlah kalian mengurbankan binatang kecuali yang berumur satu tahun ke atas, jika itu menyulitkanmu, maka sembelihlah domba Jadza’.”

 

Apa Pendapat Anda? 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda atau pemilik akaun sendiri.

 

 

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*